ابکاری در خلا عبارت است از نشاندن لایه نازک از یک ماده برروی سطح مورد نظر در محیط خلأ به کمک فاز بخار. نامهای دیگر آن لایه نشانی در خلأ ، رسوب فیزیکی بخار و آبکاری تحت خلأ می باشد. طیف سترده ای از مواد را می توان به کمک این روش بر روی سطوح نشاند.
پوشش دهي مذکور در ابتدا جهت سخت كاري روي فلزات و در صنايع خاص اعم از قطعات صنعتي ، هوا فضا ، نظامي، مخابراتي و غيره كاربرد داشت و اكنون در صنايع بسياري از جمله سراميك و كريستال و بلور و شيشه و لوازم ساختماني ،شير آلات بهداشتي، يراق آلات ساختماني دستگيره درب و قطعات دكوراتيو و تزئيني، لوازم پزشكي کاربرد فراوانی دارد.
دستگاه PVD با عنوان لایه نشانی نانو در خلا عرضه شده است. محصول لایه نشانی شده با این دستگاه در با مقایسه با روش آبکاری معمول خواص ویژهای بر روی سطوح چون قطعات خودرویی و یا سرامیکی ایجاد میکند. عملکرد دستگاه PVD به این گونه است که هوای محیط تخلیه میشود در فشار پایین و در اتمسفر کنترل شده ذرات مادهای که قرار است لایه نشانی شود به صورت پودر در اندازههای میکرو و یا نانو تولید و این ذرات بر روی سطوحی که در مقابل آن قرار گرفته میگیرند، نشانده میشود. اعمال این لایه بر روی سطوح مورد نظر برای ایجاد بهبود خواص سطوح سخت به سایش و خوردگی است .
در این روش خواص چند برابر سایر روشهای سنتی نظیر ابکاری کروم بر روی فلزات خاصه شیر الات است.
این روش موجب افزایش چند برابری کیفیت محصولات لایه نشانی شده خواهد شد قطعاتی که با استفاده از روشهای آبکاری در خلا پوشش داده میشود دارای طول عمر خاصی است ولی با استفاده از روش نانو خلا اعمال پوشش مورد نظر و طول عمر قطعات را تا 10 برابر افزایش میدهد.